Verkenners (Charles de Foucauld)

Ben jij tussen de 11 en 15 jaar en heb je zin in actie? Meld je dan aan en beleef uitdagende avonturen bij de scouting en beleef hier samen met je nieuwe vrienden supergave dingen. Leer navigeren, pionieren, ga op zomerkamp, kook op je eigen kampvuurtje en ontdek de wereld om je heen!

De scoutingleden van 11 tot en met 15 jaar heten Verkenners/Scouts en het thema dat centraal staat bij deze groep is de ‘ontdekkingsreis’. Deze groep scouts is relatief zelfstandig en leert samenwerken met anderen in de groep. Zo wordt de Scout voorbereid op de volgende speltak waarin hij of zij zelf activiteiten gaat organiseren: de Explorers.
Scouts staat voor:
S: samen stappen we met veel plezier op de wereld af, dat verbindt ons onderling.
C: code en traditie is hoe we met elkaar en anderen omgaan. Respect voor mensen en voor de natuur, waar we zoveel plezier beleven. We gebruiken een gids (dat heet in scoutingtaal de wet) waarin staat wat er van je als Scout wordt verwacht en in de belofte die je aflegt zeg je dat je je als Scout aan de wet houdt.
O: outdoor staat voor avontuur, want wij gaan voortdurend op ontdekkingstocht in de natuur. hoe ouder je bent, hoe verder weg je kunt gaan.
U: uitdaging zoeken we in alles, om ons zo te ontwikkelen tot zelfstandige scouts.
T: teamgevoel door te denken en doen vanuit het team, halen we het beste in elkaar naar boven. Daarom zijn we trots op elkaar.
S: spel en creativiteit is onze tweede natuur. Door te spelen ontdekken we wat we kunnen en leren we deze talenten gebruiken.

Gebruik je talenten
Een Scout ontwikkelt z’n eigen talenten. Er is ruimte voor iedere Scout. Daarom is Scouting ook zo veelzijdig; Pannenkoeken bakken, navigeren, internetten, bruggen bouwen van touw en hout, zingen, kamperen, theater, vliegers maken… je kunt het zo gek niet bedenken.

Natuur
Geen beter leven dan buitenleven. Een Scout kan niet zonder de natuur. En dus ben je daar zuinig op. Dat is ook iets wat je belooft als je bij de Scouts komt.

Op kamp
Het hoogtepunt van elk jaar is het zomerkamp. Het ultieme avontuur. Met je eigen groep in een tent. Je eigen keuken bouwen. Je eigen potje koken. Op pad met kaart en kompas. Niet weten waar je ’s avonds slapen zal. Dikke vrienden worden.

Wat kan je van leiding verwachten?
De leiders zijn eigenlijk de reisleiders van jouw ontdekkingsreis. Ze laten je zien hoe het moet. Ze wijzen je de weg. Ze maken jouw avontuur mogelijk. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat er een toffe plek voor het zomerkamp gereserveerd is. Ze zorgen ervoor dat de Scouts een eigen clubhuis hebben. Dat er hout is om vuur te stoken. Dat er tenten zijn. Dat er een plan is voor wat jullie gaan doen. Dat het veilig is wat jullie doen. O ja, en ze doen het voor hun plezier. Dus je hebt kans dat ze ook wel eens iets geks doen. Niks van aantrekken hoor. Doe gewoon even gezellig mee.

Een ontdekkingsreis
Je hebt het nu wel door: plezier staat bij Scouting voorop. Maar Scouting is meer. Bij Scouting ontdek je de wereld om je heen. En daar leer je van. Je verlegt steeds je grenzen op een avontuurlijke manier. Je leert je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Als je straks 15 bent en naar de Explorers gaat, kan jij zelfstandig beslissingen nemen. Leiding wordt steeds meer begeleiding. Jij maakt je eigen avontuur. Jij weet hoe je uitdagingen moet aanpakken. En daar heb je voor de rest van je leven voordeel van.
scoutsXSverkennersXS