Gidsen (Hannie Schaft Vendel)

Opkomsten
Wij zijn een meidengroep, voor meiden van 11 t/m 15 jaar. Wekelijks komen wij op dinsdagavond bijeen in ons scoutinggebouw ‘De Busch’. Onze opkomst is van 19:00 tot 21:00 uur.
Samenwerken
Bij onze speltak onderneem je samen met je mede -scouts wekelijks uiteenlopende activiteiten die zijntoegespitst zijn op samenwerken, avontuur en ontdekken.

Scouts staat voor:
groepen2S: samen stappen we met veel plezier op de wereld af, dat verbindt ons onderling.
C: code en traditie is hoe we met elkaar en anderen omgaan. Respect voor mensen en voor de natuur, waar we zoveel plezier beleven. We gebruiken een gids (dat heet in scoutingtaal de wet) waarin staat wat er van je als scout wordt verwacht en in de belofte die je aflegt zeg je dat je je als scout aan de wet houdt.
O: outdoor staat voor avontuur, want wij gaan voortdurend op ontdekkingstocht in de natuur. Hoe ouder je bent, hoe verder weg je kunt gaan.
U: uitdaging zoeken we in alles om ons zo te ontwikkelen tot zelfstandige scouts.
T: teamgevoel door te denken en doen vanuit het team, halen we het beste in elkaar naar boven. Daarom zijn we trots op elkaar.
S: spel en creativiteit is onze tweede natuur. Door te spelen ontdekken we wat we kunnen en leren we deze talenten gebruiken.

Activiteiten
Een jaarlijks terugkomende activiteit is onze deelname aan de Regionale Scoutingwedstrijden (RSW). Deze scoutingwedstrijden staan elk jaar in het teken van een bepaald thema. Twee maanden voor de wedstrijden wordt in groepjes van ca. vijf gidsen aan de voorbereidingen begonnen. Hierbij wordt o.a.de thema(aan)kleding gemaakt, worden de benodigde scouting technieken herhaald en worden allerlei voorbereidingsopdrachten gemaakt. Tijdens een kampeerweekend vinden er onder het toeziend oog van een jury allerlei activiteiten plaats, zoals het lopen van een tocht, het koken van een maaltijd en het oplossen van allerlei vraagstukken. De meiden zijn hierbij zoveel mogelijk op zichzelf aangewezen waardoor een goede samenwerking belangrijker dan ooit is.

Op kamp in de natuur
Ook gaan wij jaarlijks op een zomerkamp naar een scoutingterrein ergens in Nederland. Tijdens een volle week kamperen wij midden in de natuur. Een Scout kan niet zonder de natuur. En dus ben je daar zuinig op. Op kamp in de natuur ondernemen we allerlei gave activiteiten. Elk jaar wordt er teruggekeken op een geweldige week; een betere vakantie is er haast niet!

Wat kan je van leiding verwachten?
De leiders zijn eigenlijk de reisleiders van jouw ontdekkingsreis. Ze laten je zien hoe het moet. Ze wijzen je de weg. Ze maken jouw avontuur mogelijk. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat er een toffe plek voor het zomerkamp gereserveerd is. Ze zorgen ervoor dat de Scouts een eigen clubhuis hebben. Dat er hout is om vuur te stoken. Dat er tenten zijn. Dat er een plan is voor wat jullie gaan doen. Dat het veilig is wat jullie doen. O ja, en ze doen het voor hun plezier. Dus je hebt kans dat ze ook wel eens iets geks doen. Niks van aantrekken hoor. Doe gewoon even gezellig mee.

Een ontdekkingsreis
Je hebt het nu wel door: plezier staat bij Scouting voorop. Maar Scouting is meer. Bij Scouting ontdek je de wereld om je heen. En daar leer je van. Je verlegt steeds je grenzen op een avontuurlijke manier. Je leert je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Als je straks 15 bent en naar de Explorers gaat, kan jij zelfstandig beslissingen nemen. Leiding wordt steeds meer begeleiding. Jij maakt je eigen avontuur. Je weet hoe je uitdagingen moet aanpakken. En daar heb je voor de rest van je leven voordeel van.

Kom een kijken
Uw kind is van harte welkom om op dinsdagavond te komen kijken en deel te nemen aan een opkomst. Zij kan vrijblijvend drie opkomsten meedraaien om te kijken of zij Scouting een uitdaging vindt.
Gidsen speltakteken nieuwGidsen speltakteken